ΑΚΑΡΠΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Τρεις ήταν οι  υποψήφιοι για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης: Ο Στέλιος Κλειτσιώτης, δικηγόρος, ο Βασίλης Καμπούρης, επίσης δικηγόρος και ο Μάρκος Μαρκόπουλος, συνταξιούχος δημότης

Δε βγήκε «άσπρος καπνός»  για το Συμπαραστάτη του Δημότη… Στο μέλλον η σχετική απόφαση…

Άκαρπη η ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών  για το Συμπαραστάτη του Δημότη. Καθώς κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο, οριζόμενο από το νόμο, αριθμό ψήφων

Άκαρπη ήταν η ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου Σερρών αναφορικά με την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, καθώς κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο, οριζόμενο από το νόμο, αριθμό ψήφων.

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτης,29 Ιανουαρίου 2020, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τον ορισμό “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ” από το Σώμα, μετά από ψηφοφορία.

Με την έναρξη της συζήτησης του θέματος ο Παύλος Φαρμάκης ,από την Λαϊκή Συσπείρωση αποχώρησε, καθώς όπως δήλωσε η παράταξή του είναι αντίθετη με το συγκεκριμένο θεσμό.

Ο εισηγητής του θέματος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Μισιρλής, ανέφερε ότι στην προκήρυξη για την θέση ανταποκρίθηκαν  τρεις υποψήφιοι, ο Στέλιος Κλειτσιώτης, δικηγόρος, ο Βασίλης Καμπούρης, επίσης δικηγόρος  και ο Μάρκος Μαρκόπουλος, συνταξιούχος δημότης,.

Μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ηλία Γκότση , αν και είχε αποσταλεί στους δημοτικούς συμβούλους αναλυτικά η εισήγηση, ο κ. Μισιρλής ανάγνωσε την σχετική εγκύκλιο όπου αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης θέσης, τα απαιτούμενα προσόντα και οι υποχρεώσεις αυτού που θα αναλάβει την έμμισθη θέση.

Στις τοποθετήσεις τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο σημειώνοντας την σπουδαιότητα της θέσης για τον δημότη και χαιρετίζοντας την εισήγηση από την δημοτική αρχή, τόνισαν πως είναι σημαντικό να μην υπάρχει πολιτική ή άλλη σχέση ανάμεσα στον Συμπαραστάτη του Δημότη και στην Δημοτική Αρχή, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για έναν από τους υποψηφίους και για τη σχέση του με τη Δημοτική Αρχή. Όπως ανέφεραν ο  Συμπαραστάτης του δημότη θα πρέπει να είναι ο ανεξάρτητος, δίκαιος, αμερόληπτος και αποστασιοποιημένος «κριτής» που αποφασίζει με βάση το Νόμο για τα συμφέροντα πρωτίστως του Δημότη.

Η Βαρβάρα Μητλιάγκα, δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή δεν έχει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας ,καθώς ήταν συνεργάτης της προεκλογικά. Ο Θεόδωρος Αραμπατζής επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τόνισε ότι προϋπόθεση για τον  συμπαραστάτη του δημότη είναι να είναι ανεξάρτητος και ουδέτερος και επεσήμανε ότι είναι πολύτιμο εργαλείο για τον δημότη .Ο Ηλίας Γκότσης , δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι ο συμπαραστάτης που θα εκλεγεί δεν θα πρέπει να έχει σχέση με παρατάξεις είτε να έχει σχέση συγγένειας.

Η Αριάδνη Παπαφωτίου, επικεφαλής της «Δύναμης Σερραίων»,  ανέφερε ότι ο  Συμπαραστάτης θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος πολιτικών δεσμεύσεων και σχέσεων με κάποια από τις εκλεγμένες στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο Παρατάξεις, σχέσεις που γνωστοποιήθηκαν, εκφράστηκαν και καταχωρήθηκαν δημόσια. Ο δημότης επιβάλλεται να γνωρίζει ότι απευθύνεται σε μία ανεξάρτητη αρχή και όχι σε έναν κολλητό του Δημάρχου ή της άλφα δημοτικής Παράταξης στην οποία ο Συμπαραστάτης προσέφερε υπηρεσίες από έμμισθες ή άλλες θέσεις. Ο δημότης που θα προσφεύγει στον Θεσμό, είναι ο συμπολίτης μας που αισθάνεται αδικημένος . Πρέπει λοιπόν να του δώσουμε τις εγγυήσεις πως ο Δήμος δεν εξυπηρετεί δημαρχιακά συμφέροντα.

Ο Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος ,δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας ,παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την θέση του συμπαραστάτη το 2011,όταν είχε ξαναέρθει το θέμα αλλά δεν απέδωσε καρπούς καθώς δεν εκλέχθηκε κανένας υποψήφιος στη θέση του συμπαραστάτη και αναφέρθηκε στην διαδικασία. Καταλήγοντας είπε ότι θα ντραπεί  αν δει λευκό ή άκυρο στην ψηφοφορία.

Ακολούθως  το λόγο πήραν οι τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους διεκδικούν τη θέση αλλά και τη σχέση τους με πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία, όπου  δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους. Για να εκλεγεί συμπαραστάτης απαιτούνταν τα 3/5 του σώματος, δηλαδή 24 ψήφους η οποία απέβη άκαρπη καθώς κανείς από τους 3 υποψηφίους δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες  ψήφους. Ο Στέλιος Κλειτσιώτης, συγκέντρωσε 18 ψήφους ,ο Βασίλης Καμπούρης 10 ψήφους, ο Μάρκος Μαρκόπουλοις 1 ψήφο ενώ υπήρχαν 11 λευκά ψηφοδέλτια. Ο  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών , Βασίλης  Κατιρτζόγλου, ανακοίνωσε την επανάληψη της συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.