ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Η τελετή του αγιασμού στο Μαξίμειο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Θεολόγο

 

Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο… Στολίδι της εκκλησίας και όλης της περιοχής

 

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι η φετινή έναρξη των μαθημάτων συμπίπτει  με μια ιστορική επέτειο για το Μαξίμειο, καθώς  συμπληρώνονται 20 χρόνια κατά το προσεχές έτος από τα εγκαίνια του Μαξίμειου.

«Μετά από είκοσι χρόνια λειτουργίας το Μαξίμειο με τις δράσεις του είναι ένα στολίδι, όχι μόνο της εκκλησίας μας, αλλά ολόκληρης της πόλης μας  και της επαρχίας και του νομού μας» δήλωσε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τελετής αγιασμού του Μαξίμειου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου ενόψει της έναρξης των μαθημάτων  για την νέα χρονιά 2017-2018, στις σχολές του Κέντρου.

Η τελετή του αγιασμού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Θεολόγο, παρουσία του ιερού κλήρου της μητρόπολης, εκπαιδευτών, μαθητών και γονέων στην αίθουσα τελετών της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος», του Μαξίμειου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου .

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι η φετινή έναρξη των μαθημάτων συμπίπτει  με μια ιστορική επέτειο για  το Μαξίμειο, καθώς  συμπληρώνονται 20 χρόνια κατά το προσεχές έτος από τα εγκαίνια του Μαξίμειου.  « Εγκαίνια που έγιναν το Νοέμβριο του 1998  από το μακαριστό  αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό   Χριστόδουλο, του μεγάλου αυτού οραματιστού και αρχηγέτου της Ελλάδος ,κόποις και βασάνοις και αγωνίες του μεγάλου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης του αειμνήστου κυρού Μαξίμου, ο οποίος οραματίστηκε την πνευματική αυτή  κυψέλη ως ένα φάρο πνευματικό και την αυγή, που θα σκορπίζει το φως της γνώσεως, το φώς του  Χριστού,   της φωτίσεως, της παράδοσης, της καλλιέργειας, το φως όλων αυτών των μεγάλων και ουσιωδών που στήριξαν και στόλισαν το έθνος  διαχρονικά. Ενθυμούμεθα με πολύ ευγνωμοσύνη την ιερά μνήμη και του Χριστόδουλου και συνεχίζουμε το έργο του, γιατί η εκκλησία έχει συνέχεια, κάθε ιεράρχης που παραλαμβάνει την ιερή σκυτάλη συνεχίζει το έργο του προκατόχου του» δήλωσε.  

«Η ορθόδοξος εκκλησία είναι η κιβωτός και σωτηρία αλλά και η κιβωτός της διασώσεως αυτής της πατρίδας και αυτού του έθνους, του ελληνικού έθνους» σημείωσε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.

Το έργο του Μαξίμειου καρποφορεί. Είναι ένα στολίδι  

«Το Μαξίμειο Ίδρυμά μας συνεχίζει την πορεία του» ανέφερε ο σεβασμιότατος και συνέχισε

«Μέσα στην ιστορία, μέσα στην ιστορία αυτής της πόλεως και χαιρόμεθα γιατί διαπιστώνουμε ότι το έργο καρποφορεί ,αγκαλιάζεται και στηρίζεται από την σερραϊκή κοινωνία, γιατί έχει γίνει απολύτως  κατανοητόν ότι εδώ είναι ένας χώρος πνευματικής ανατάσεως, ένας χώρος πνευματικής ασφαλείας, όπου οι γονείς μπορούν ν α έχουν ήσυχο το νουν να εμπιστεύονται τα παιδιά τους έτσι ώστε με τις γνώσεις που μπορούν να αποκτήσουν, που κυρίως στις μέρες μας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες και εποικοδομητικές, να αποκτήσουν να μάθουν να διδαχτούν την ομορφιά της πίστεως αλλά και την ομορφιά του χριστιανικού αυθεντικού ορθόδοξου ήθους, το οποίο είναι το ζητούμενο σε κάθε εποχή πολύ δε περισσότερο στην εποχή μας»

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, ένας αγώνας  κοινός ,ένας αγώνας εκκλησιαστικός, για την χρυσή ελπίδα της πατρίδας, που είναι η νεολαία  την οποία περιθάλπουμε και περιβάλλουμε με όλη την στοργή, την αγάπη και την προσευχή μας».

Ο σεβασμιότατος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο , για την πρόοδο του Ιδρύματος, για το έργο που γίνεται εκεί , το οποίο είναι « ένα έργο συλλογικό, ένα έργο  συνυπευθυνότητας   αλλά και κοινής αγωνίας για την πατρίδα , για τον τόπο μα ς, για την πόλη μας».

«Μετά από είκοσι χρόνια λειτουργίας το Μαξίμειο με τις δράσεις του είναι ένα στολίδι όχι μόνο της εκκλησίας, είναι στολίδι και ολόκληρης της πόλης μας, και της επαρχίας και του νομού μας. Με το φιλότιμο με την αγάπη ,την στοργή την επιμέλεια  συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε όλες τις σπουδαίες δραστηριότητες που υπάρχουν και αναπτύσσονται στο Ίδρυμα», υποστήριξε ο σεβασμιότατος κ. Θεολόγος.

«Η αγαστή συνεργασία θεσμών φέρνει καρπούς που απολαμβάνει η κοινωνία»

«Με το όραμα και τις προσπάθειες του μακαριστού Μαξίμου έγινε το Μαξίμειο. Οι δύο πρώτοι όροφοι είναι δωρεά του δήμου Σερρών, και η εκκλησία αυτή την δωρεά την αξιοποίησε έτσι ώστε να κτιστεί αυτό το κτήριο να γίνει αυτή η προσπάθεια, της οποίας τους καρπούς απολαμβάνει η σερραϊκή κοινωνία. Ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι αναγκαιότητα των στιγμών, των καιρών ,των ημερών αυτή η αγαστή συνεργασία των κορυφαίων θεσμών της πατρίδας και σε τοπικό επίπεδο και σε εθνικό. Όταν οι θεσμοί συμπορεύονται κα συνεργάζονται  χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς μιζέριες, χωρίς κρατούμενα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ο θεός δοξάζεται και ο λαός χαίρεται. Ο αγώνας είναι κοινός ,η προσπάθεια κοινή, πρέπει λοιπόν όλοι μας ν α συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να προοδεύει η κοινωνία μας, ο τόπος μας, η πόλη μας, η πατρίδα μας που τόσο υπομένει και τόσα υποφέρει αυτούς τους καιρούς», κατέληξε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Θεολογος.

Όπως προαναφέρθηκε  από  το 1998, το Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί κυψέλη πνευματική και συμβάλει στην προαγωγή του πολιτισμού της περιοχής. Η ίδρυσή του εκπλήρωσε το όραμα του μακαριστού Μαξίμου και στο ίδιο δρόμο βαδίζει και ο σημερινός μητροπολίτης κ. Θεολόγος προσφέροντας ηθική και οικονομική υποστήριξη μαζί με μεράκι και αγάπη για να λειτουργεί ως πνευματικό φάρος.

Στο Μαξίμειο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργούν  τμήματα βυζαντινής αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και κλασικών οργάνων, εκμάθησης παραδοσιακών χορών για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν τους παραδοσιακούς χορούς , τμήμα χορωδίας παιδική – εφηβική και ενηλίκων. Βεβαίως υπάρχει και η Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη « Μυριόβιβλος». Επίσης στο Μαξίμειο φιλοξενούνται και άλλες δράσεις όπως η σπουδή στους αρχαίους φιλοσόφους, η φιλοξενία του συλλόγου Τριτέκνων, η σχολή Γονέων , το κέντρο Συμπαράστασης προβλημάτων οικογένειας και νεότητας , το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*