ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Θέτοντας το κέντρο βάρους, για το εξάμηνο της διάρκειάς της, στον αγώνα κατά της «παράνομης μετανάστευσης» και στην «περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη», και έχοντας τον γενικό τίτλο «Μία Ευρώπη που προστατεύει», ξεκίνησε την Κυριακή επίσημα η Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι για τη χώρα –η οποία είναι μέλος της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 1995- η Τρίτη, μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Η συμβολική «παράδοση της σκυτάλης» από τον έως τώρα προεδρεύοντα της ΕΕ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στον νέο προεδρεύοντα, τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, έγινε το Σάββατο  στο αυστριακό χειμερινό θέρετρο Σλάντμινγκ, στο πλαίσιο πανηγυρικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών.

Πέραν του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας θα υπάρξουν δύο ακόμη κεντρικές «προκλήσεις», το Brexit- η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και το πολυετές οικονομικό πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού μετά το 2020, που, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, λόγω του οικονομικού κενού που θα προκύψει με την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

 

Το υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 15:30 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος αναμένεται να μπουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα των τελευταίων ημερών – τόσο για την οικονομία, όσο και για τα εθνικά- και είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να στείλει μήνυμα φυγής προς τα μπρος μετά τις εξελίξεις και την ένταση της τελευταίας εβδομάδας από την αποχώρηση Λαζαρίδη.

 

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή εργοδοτών στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα».

Οι 6.000 θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά εγγεγραμμένους ανέργους, πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμένους ανέργους λοιπών εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.