ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Δέκα ημέρες με ταξίδια στο εξωτερικό και κρίσιμες διεθνείς επαφές περιλαμβάνει η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει σε Ουάσινγκτον, Νταβός και Παρίσι, πραγματοποιώντας ένα διπλωματικό σπριντ με στόχο την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά, και την κεφαλαιοποίηση των θετικών επιδόσεων στην οικονομία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα ανέλαβε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2020, κατόπιν αποφάσεως της Ολομέλειάς της.Κατά το 2019, η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα κατείχε το αξίωμα της αντιπροέδρου. Για το απελθόν  έτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν ο Στέφανος Ήμελλος.

Τροχαίο ατύχημα είχε τη Δευτέρα (30 Δεκεμβρίου 2019)  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου. Ευτυχώς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με το militaire.gr, ένα αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητο του Α/ΓΕΕΘΑ, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Με τη χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα στο χέρι θα πρέπει να είναι από σήμερα σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι εάν θέλουν να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρου. Το νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενεργοποιείται και απαιτεί περισσότερες e-αποδείξεις από τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο ποσοστό τότε θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό.Στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των e-αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει το 2020 ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ.Στην περίπτωση που εμφανίσει λιγότερες, π.χ. 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος 22%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).