ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Σοκ από έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για το brain drain, τη φυγή δηλαδή νέων ανθρώπων από την Ελλάδα στο εξωτερικό… Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, πάνω από 30.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα.

Το κύμα αυτό εντάθηκε το 2012 και μονιμοποιήθηκε τα επόμενα έτη λαμβάνοντας διαστάσεις μεγάλης φυγής, με τις ετήσιες εκροές ατόμων στην ηλικιακή ομάδα των 25-44 ετών να ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες! Συνολικά, μεταξύ 2008 και 2017 μετανάστευσαν περισσότερα από 467 χιλιάδες άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.  

Η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της πρώην περιφερειακής παράταξης “Πολίτες Μπροστά”, Νιόβη Παυλίδου, θα είναι η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019  στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η κ. Παυλίδου συγκέντρωσε 45 ψήφους ενώ οι άλλοι υποψήφιοι Βασίλειος Μάλτας (οικονομολόγος) και Γιάννης Χαραλαμπίδης (σύμβουλος επιχειρήσεων) δεν έλαβαν καμία ψήφο. Συνολικά ψήφισαν 59 περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 52 και τα άκυρα 7.  Υπήρξαν επίσης 7 λευκά ψηφοδέλτια. 

Την κ. Παυλίδου είχε προτείνει για τη θέση του Συμπαραστάτη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στην ίδια συνεδρίαση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι εκτίμησε όλη την προηγούμενη θητεία, μια γυναίκα η οποία λειτούργησε ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, άσκησε εποικοδομητική κριτική στη διοίκηση και τη βοήθησε να γίνει καλύτερη, να επιταχύνει το έργο της και να λύσει προβλήματα. 

Ανακοίνωση για το επίδομα θέρμανσης εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία αναφέρει πως οι αιτήσεις από τους δικαιούχους ξεπέρασαν τις 600.000. Το ΥΠΟΙΚ μάλιστα αναφέρει πως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο προκαταβάλλεται, ξεπέρασε τελικά τα 84 εκατ. ευρώ, έναντι 68 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί και 64 εκατ. ευρώ που διανεμήθηκε την περίοδο 2018/2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το αυξημένο κατά 20 εκατ. ευρώ ποσό θα διανεμηθεί στους δικαιούχους πριν από το τέλος του 2019. Περισσότερες από 600.000 αιτήσεις δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή 100.000 περισσότερες από πέρυσι, εγκρίθηκαν και θα λάβουν το επίδομα τις προσεχείς ημέρες.

Η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2019/2020 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου.