Αρχική Εφημερίδα Σημερινή Αρχείο ειδήσεων Κατηγορίες ειδήσεων Αναζήτηση Επικοινωνήστε
   
_ Θέματα

Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) που είναι συνδεδεμένος(οι)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η 31ΜΑΊΟΥ
Ημερομηνία καταχώρησης 31-05-2017 11:07

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Παγκόσμια Ημέρα κατάτου Καπνίσματος με θέμα «Κάπνισμα - Απειλή για την ανάπτυξη»

Ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος θεσπίστηκε η 31η Μαΐου κάθε έτους, καθώς η επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που έχει καθιερωθεί για τις 31 Μαΐου 2017.


Η επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Αποτελεί την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και άλλων οργάνων, τα καρδιακά νοσήματα, η περιφερική αγγειακή νόσος, η εγκεφαλική αγγειακή νόσος καιη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος θεσπίστηκε η 31η Μαΐου κάθε έτους. Θέμα της Ημέρας κατά του Καπνίσματος για το 2017 έχει οριστεί το «Κάπνισμα - Απειλή για την ανάπτυξη», με στόχο να επισημανθεί η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης προϊόντων καπνού και του ελέγχου του καπνού με την αειφόρο ανάπτυξη, ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλες οι χώρες προκειμένου να συμπεριλάβουν τον έλεγχο του καπνού στις εθνικές τους στρατηγικές στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Βασικά στοιχεία για το κάπνισμα:

•Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη χρήση καπνού κάθε χρόνο, αριθμός που προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια ετησίως έως το 2030, αν δεν ληφθούν μέτρα.

• Η χρήση καπνού κοστίζει στις εθνικές οικονομίες εξαιτίας των αυξημένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και της μειωμένης παραγωγικότητας. Επιδεινώνει δε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

• Η καλλιέργεια καπνού απαιτεί μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που μπορεί να είναι τοξικά και ρυπαντικά για το περιβάλλον.

• Σχεδόν το 80% του ενός δισεκατομμυρίου του πληθυσμού που είναικαπνιστές ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ η κατανάλωση των προϊόντων καπνού στις αναπτυγμένες χώρες μειώνεται σταθερά.

• Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.                                                              

Το εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την καταπολέμηση του καπνίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το FCTC – WHO, δηλαδή «η Σύμβαση του Πλαισίου Εργασίας για τον Έλεγχο του Καπνού» (Framework Convention o­n Tobacco Control). Η παραπάνω σύμβαση υπογράφηκε το 2003 από 172 χώρες και τέθηκε σε ισχύ το 2005. Τα μέλη έχουν αυξηθεί σε 179 και μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε 180. Στην Ελλάδα η σύμβαση ισχύει από 27 Ιανουαρίου 2006.

Σήμερα περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού (2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους), έχουν εφαρμόσει τουλάχιστον το ένα από τα πιο οικονομικά αποδοτικά μέτρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο υψηλότερο επίπεδο.Οι βασικές διατάξεις της Σύμβασης του Πλαισίου Εργασίας για τον Έλεγχο του Καπνού, που έχουν στόχο τη μείωση της ζήτησης του καπνού, περιέχονται στα άρθρα 6-14. Αυτές αναφέρονται για παράδειγμα στις τιμές και το φόρο καπνού, στην ενημέρωση του κοινού για τα προϊόντα της καύσης του καπνού, τη συσκευασία και τη σήμανση των προϊόντων καπνού, τη διαφήμιση και, τέλος, στην εκπαίδευση του κοινού.

Οι διατάξεις για τη μείωση της προσφοράς περιέχονται στα άρθρα 15-17 της Σύμβασης. Τα άρθρα αυτά αναφέρονται στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, την απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους, την οικονομική στήριξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων κ.ά. Έτσι, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η κατανάλωση του καπνού και των προϊόντων μειώνεται σταθερά, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενώ έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά των γυναικών χρηστών καπνού.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και ειδικότερα σε συμμόρφωση με τα άρθρα της Σύμβασης – Πλαισίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (FCTC), συμπεριέλαβε σχετικές διατάξεις στους νόμους, καθώς και διευκρινιστικές εγκυκλίους για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού από και προς ανηλίκους, για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, χώρους εστίασης – διασκέδασης κ.τ.λ.

Η εκπαίδευση του κοινού αποτελεί αναγκαίο μέσο στην πρόληψη των νοσημάτων για τα οποία το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης ή επιδείνωσης, καθώς στοχεύει άμεσα στην μείωση του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση των προϊόντων καπνού.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, εφαρμόζεται το πρόγραμμα αγωγής υγείας «Ενεργητικός Αντικαπνιστής» στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Το πρόγραμμα τυγχάνει ευρείας αποδοχής, έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και γίνεται με τη συνεργασία των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων.

Επίσης, το τμήμα του Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου έχει την αρμοδιότητα της εφαρμογής των αντικαπνιστικών νόμων στους δημόσιους χώρους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Κ.Μ. και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμναςδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Κάπνισμα: Απειλή για την Ανάπτυξη και τη Δημόσια Υγεία», την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθν. Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη), από τις 9.00 έως τις 14.30. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί πνευμονολόγοι και επιστήμονες υγείας της ΠεριφέρειαςΚεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος του Νομού Σερρών προειδοποιεί: Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως

Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος του Νομού Σερρών προειδοποιεί :Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου, καπνίζουν παγκοσμίως και 220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2009). Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά. Τα κυριότερα και συχνότερα είναι: • Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα) • Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.) • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) • Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά) ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση. Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια «επικίνδυνα» παραδείγματα της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στη θνησιμότητα. Ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο ! Αν καπνίζει 2ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση. Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα.  Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και δια της προέδρου του προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από το κάπνισμα.

Το Ιατρείο Απεξάρτησης Καπνίσματος λειτουργεί κάθε δεύτερη Τρίτη και ώρες 6-7 μ.μ στο πίσω τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (τέως Νομαρχία  Σερρών κατόπιν συνεννοήσεως και στο τηλέφωνο 69732 466 411.


 
Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κοινωνία


Πιο δημοφιλής είδηση για Κοινωνία:
ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ . ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΤΣΑΡΟΣ


Αξιολόγηση άρθρου
Μέση βαθμολογία: 5
Ψήφοι: 1


Αφιερώστε λίγο χρόνο και αξιολογήστε το άρθρο

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Συσχετιζόμενοι σύνδεσμοι

Κοινωνία

© Copyright 2007. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
     All rights reserved.

     Σχεδιασμός - Κατασκευή ιστοσελίδας : Flash & Design Studio