ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η 106η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΑ «ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ» ΤΗΣ ΤΕΡΠΝΗΣ

Η νίκη στα Πλατανούδια στις 17 Φεβρουαρίου 1913 σήμανε την απελευθέρωση της Τερπνής και της Βισαλτίας ευρύτερα

Τιμήθηκε η 106η επέτειος της Ιστορικής Μάχης στη θέση «Πλατανούδια» της Τερπνής

Η 106η επέτειος της Ιστορικής Μάχης στη θέση «Πλατανούδια» της Τερπνής τιμήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019.Η ιστορική αυτή μάχη έγινε  την 17η Φεβρουαρίου 1913 και σήμανε την απελευθέρωση της Τερπνής και της Βισαλτίας ευρύτερα. Με αφορμή την επέτειο διοργανώθηκαν διήμερες εκδηλώσεις  το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στη Τερπνή

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι Ζωοδόχου Πηγής, ιεροργούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης  και Μνημόσυνο Πεσόντων Ακολούθησε μετάβαση στο Ηρώο Τερπνής στη θέση «Πλατανούδια», τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, Προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της Βουλής βουλευτή Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, την δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τερπνής Γεράκη Δρουμπλή, τους εκπρόσωπους του στρατού και της Αστυνομίας κ.α.και κατόπιν εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας . Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση των μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου Τερπνής. και παράθεση δεξίωση από την Δήμαρχος Βισαλτίας και το Τοπικό Συμβούλιο Τερπνής, στις Αρχές και το Λαό στην αίθουσα τελετών και δεξιώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Σερρών , Κώστας Καραμανλής , Φωτεινή Αραμπατζή, Μιχάλης Τζελέπης, Αφροδίτη Σταμπουλή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Σερρών,  Αθανάσιςο Μασλαρινόις, η δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

Η δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα,  αναφερόμενη στην ημέρα, τόνισε « 106χρόνια από την απελευθέρωση της Τερπνή,106 χρόνια από την ένδοξη μάχη  στα Πλατανούδια .Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς μας, τιμάμε τους ήρωες μας ,τιμάμε την ιστορία μας αυτή που άφησαν οι πρόγονοί μας για να μπορούμε να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνομαι την ζωή».

«Αποδώσαμε σήμερα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης  σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και σε αυτούς που θυσιαστήκανε για να είναι ελεύθερη η Μακεδονία. Δόθηκε μια σημαντική και ιστορική μάχη», δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ, Μιχάλης Τζελέπης.

« Οι βαλκανικοί πόλεμοι ήταν εκείνοι που έδωσαν την δυνατότητα στην Ελλάδα να διπλασιαστεί και σε εδαφική έκταση και σε πληθυσμό. Μετά από μια δύσκολη περίοδο, προηγήθηκε το 1912 και μετά τον ηρωικό   Μακεδονικό αγώνα που έγινε στα εδάφη αυτά, απελευθερώθηκε η περιοχή και σήμερα τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Αθανάσιος Μασλαρινός , δήλωσε «Σήμερα, είναι μια σημαντική μέρα μνήμης και τιμής για τον τόπο μας. Τιμούμε το σθένος, τη λεβεντιά, την ανδρεία των συμπατριωτών μας που αγωνίστηκαν και έπεσαν για τη Μακεδονία μας. Για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι ως Μακεδόνες, και ως Έλληνες. Ειδικά σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ηθική υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της θυσίας τους και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν. Να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της Μακεδονίας και της Ελλάδας μας».

Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com  

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή /αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.