ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΑΝΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2019,στην αίθουσα του Παλαιού Ορφέα Σερρών από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών (ΣΕΑΝΣ)

Σεβασμός, συγκίνηση και περηφάνια για τους ηρωϊκούς μαχητές του υψώματος 731

Πλήθος Σερραίων κατέκλυσε την αίθουσα και παρακολούθησε την εκδήλωση για τους  για τους Σερραίους που πολέμησαν στα αλβανικά βουνά το 1941και συγκεκριμένα για αυτούς που συμμετείχαν στο 19οΣύνταγμα Πεζικού των Σερρών στις ηρωικές μάχες του υψώματος 731,τον Μάρτιο του 1941.

Ιδιαίτερα συγκινητική η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2019,στην αίθουσα του Παλαιού Ορφέα Σερρών. Το πλήθος των Σερραίων που κατέκλυσε την αίθουσα και παρακολούθησε την εκδήλωση, πλημμύρισε από περηφάνια για τους Σερραίους που πολέμησαν στα αλβανικά βουνά το 1941και συγκεκριμένα για αυτούς που συμμετείχαν στο 19οΣύνταγμα Πεζικού των Σερρών στις ηρωικές μάχες του υψώματος 731,τον Μάρτιο του 1941.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών (ΣΕΑΝΣ) διοργάνωσε την ημερίδα με την συνδρομή της Ευξείνου Λέσχης Ν. Σερρών και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Σερρών, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης.

Η ημερίδα είχε σκοπό να αναδείξει και να προβάλει το ιστορικό γεγονός της συμμετοχής του 19ου Συντάγματος Πεζικού των Σερρών στις ηρωικές μάχες του υψώματος 731 το Μάρτιο του 1941.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο κ.Ηλίας Κοτρίδης, αξιωματικός ε.α., συγγραφέας και ερευνητής, ο κ. Δημήτριος Καπουτζίδης, Έφεδρος Ταγματάρχης ΠΖ – ΕΔ και ο κ. Ιωάννης Τσαρούχας, Προϊστάμενος των ΓΑΚ Ν. Σερρών, φιλόλογος και Έφεδρος  Αξιωματικός.

Ο  κ. Κωνσταντίνος Λώλος, Φιλόλογος – Έφεδρος Αξιωματικός που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης, ανέπτυξε με συντομία και γνώρισε στο πολυπληθές κοινό  την πολεμική ιστορία και τις διακρίσεις του 19ου Συντάγματος Πεζικού από την ίδρυσή μέχρι και τη διάλυσή του.

Κατά τις ομιλίες τους, οι εισηγητές παρουσίασαν με λεπτομέρειες τον τιτάνιο αγώνα των Σερραίων μαχητών (αξιωματικών και οπλιτών),για την υπεράσπιση του Υψώματος 731 και ανέδειξαν την συμβολή στον αγώνα των Σερραίων εφέδρων αξιωματικών, που είχαν αναλάβει το τιτάνιο έργο της άμυνας μέχρις εσχάτων και το έφεραν σε πέρας. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Ισαάκ Λαυρεντίδης, ο οποίος είναι εκείνος που πρώτος είπε και την εμβληματική φράση “ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣΕΛΛΑΔΑΣ”. Οι Σερραίοι μαχητές του 19ου Συντάγματος Πεζικού, δεν έκαναν λοιπόν πίσω και ο εχθρός δεν πέρασε ποτέ, αναδεικνύοντας το 731 ως τις νέες Θερμοπύλες του Ελληνισμού.

Ο κ. Κοτρίδης ανέπτυξε το θέμα «Ο Αγώνας του Υψώματος 731»,ο οποίος περιέγραψε με στρατιωτική ακρίβεια την εξέλιξη της μάχης στο Ύψωμα 731. Ο κ. Καπουτζίδης με ιδιαίτερο συγκινητικό τρόπο ανέλυσε το θέμα «Μνήμες 731 από τον Ισαάκ Λαυρεντίδη». Ο κ. Δημήτριος Καπουτζίδης με θαυμαστή λεπτομέρεια αφηγήθηκε αναμνήσεις από την συμμετοχή του αειμνήστου Ισαάκ Λαυρεντίδη στο Αλβανικό μέτωπο, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας στους παρισταμένους.

Ο κ. Τσαρούχας, εισηγήθηκε το  θέμα «Προσωπογραφίες Σερραίων μαχητών του 731»,παρουσιάζοντας με αρχειακή τεκμηρίωση επιλογή από προσωπογραφίες των Σερραίων Εφέδρων Αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Υψώματος 731 καθώς και κατάλογο όλων των Σερραίων πεσόντων στη μάχη.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης του Ισαάκ Λαυρεντίδη με αναμνήσεις του από τις μάχες στο 731.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, κατά το κλείσιμο της ημερίδας ανέφερε ότι ο αντικειμενικός σκοπός της επιτεύχθηκε και υποσχέθηκε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί για την έκδοση ενός λευκώματος για την συμμετοχή των Σερραίων στις μάχες του 73, αλλά και την ανέγερση μνημείου στις Σέρρες.Παράλληλα ευχαρίστησε τους συντελεστές της ημερίδας απονέμοντας τιμητικές διακρίσεις σε όλους και τόνισε ότι η δύναμη του ΣΕΑΝ Σερρών είναι οι Σερραίοι Έφεδροι Αξιωματικοί, οι οποίοι με την διαρκή στήριξη και συμμετοχή τους καθιστούν εφικτή την επιτυχία κάθε εγχειρήματος του Συνδέσμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Αναστάσιος Καμπουρίδης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, ο Ταξίαρχος Διοικητής του 10ου Συντάγματος κ.Αλέξανδρος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΣ,του Διοικητή 1ης Στρατιάς και του διοικητή ΓΣΣ, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Τάτσιος, ο ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Ιωάννης Μετόκης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών της ΕΑΑΣ κ. ΘεόδωροςΣτρίκος, ο πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών κ. Σωκράτης Κοτζάογλου, ο αιρετός ΠΥΣΠΕ κ. Κώστας Στρίκας, ο διευθυντής της εφημερίδας «Σημερινή των Σερρών» κ. Βασίλης Μετόκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ.Πασχάλης Στεφάνου,  η πρόεδρος του παραρτήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Στενωπός κ. Ιωάννης Χατζόπουλος πολλοί συγγενείς των μαχητών, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων.

Στο πλαίσιο  της εκδήλωσης, στον ίδιο χώρο, υπήρξαν και οι εξής παράλληλες δράσεις: Έκθεση φωτογραφίας για τον αγώνα στο Ύψωμα 731, και Έκθεση μοντελισμού του κ. Ζηβώνη Αθανάσιου με θέμα «Το Ελληνικό Έπος 1940 -41 Η πρώτη Νίκη».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Σαράντης Τρεβλόπουλος Εκπαιδευτικός – Εφεδρος  Αξιωματικός.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.