Η ΑΔΕΔΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την Ε.Δ.Ο.Θ. και το Κοινωνικό Πολύκεντρο, στις 10 Απριλίου 2019,  στη Θεσσαλονίκη.

Ασφαλιστικό, μισθοί και εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης

Το ασφαλιστικό, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο Τομέα βρέθηκαν την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, στο επίκεντρο εκδήλωσης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., της Ε.Δ.Ο.Θ. και του Κοινωνικού Πολύκεντρου στη Θεσσαλονίκη. Οι ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου, η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο και η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος.

Εκτενή αναφορά στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στις συντάξεις – μετά και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου – έκανε ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος και τέως γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου, με θέμα: η αμοιβή της εργασίας στο Δημόσιο και η αγοραστική δύναμη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, Γιάννης Πάιδας, ενώ ακολούθησε τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΔΟΘ, Ανδρέα Γιακουμή. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου, Γιώργος Γιούλος, ενώ αμέσως μετά ο Γιώργος Ρωμανιάς αναφέρθηκε εκτενώς στο ασφαλιστικό σύστημα και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στις συντάξεις.

«Κύριο μέλημα μας είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και θα πολεμήσουμε γι΄ αυτό» σημείωσε ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιάννης Πάιδας. «Ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί ανισότητες από 20% έως και 40% ανάμεσα σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους» σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο να μιλάμε για ποσοστά αναπλήρωσης της τάξης του 40%». Ξεδιπλώνοντας το πλαίσιο των διεκδικήσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπογράμμισε πως: «ζητάμε 13ο και 14ο μισθό, προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις και προστασία των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου, Γιώργος Γιούλος ,παρουσίασε αναλυτικά το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις. Ενδεικτικά ανέφερε πως έχουν φτάσει τις 83.575 οι εργαζόμενοι με επισφαλή και έκτακτη απασχόληση στο Δημόσιο. Όσον αφορά στο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα τους διαμορφώνεται στα 390 ευρώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Ρωμανιάς έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα και στις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ιδιαίτερα εστίασε στο ότι με το συγκεκριμένο νόμο οι συντάξεις έχουν «σπάσει» σε τρία κομμάτια: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική και την προσωπική διαφορά και το μόνο εγγυημένο είναι η ανταποδοτική σύνταξη.

«Δεν δίνουν τα εκκαθαριστικά γιατί δεν θέλουν να φανεί τι έχουν κάνει στις συντάξεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο θέμα». Συνέχισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 95.000 εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη, ενώ τόνισε πως «υπάρχουν 11 κατηγορίες για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ο υπολογισμός της σύνταξης».

Τέλος, ο Γιώργος Ρωμανιάς αναφέρθηκε και στο 13ο και 14ο μισθό σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει η κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσει άμεσα η περικοπή» .

Στην εκδήλωση υπήρξαν παρεμβάσεις από το Γενικό Γραμματέα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Σταύρο Κουτσιουμπέλη και τους Αντιπροέδρους, Γιώργο Πετρόπουλο και Δημήτρη Μπράτη. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν  συγκεκριμένα ερωτήματα.